25 éves a Bartina!

2015.08.26.
img

Ez alkalomból állítottak össze egy koncertre valót az elmúlt negyedszázad terméséből, amit szeptember 12- én este 8 órakor tárnak a bonyhádi művelődési központban a szezonnyitó táncházzal egybekötve muzsikálnak el az érdeklődöknek.

A zenekar neve egy szekszárdi szőlődombot jelöl, hiszen e város és környéke hazánk egyik jelentős történelmi borvidéke.

Jelenlegi formában 1990. óta muzsikálnak, bár mindannyian a 70-es évek végétől számítják zenei, népzenei pályafutásukat. Sokat muzsikáltak táncházakban, hagyományőrző- és táncegyüttesek lába alá, de nem idegen tőlük a népzenei ismeretterjesztés, vagy az énekelt versek megszólaltatása gyermek, vagy felnőtt közönségnek sem. Mivel borvidéken élnek - sőt közülük is foglalkoznak ketten bortermeléssel -, magától értetődik, hogy a borral kapcsolatos dalok sem kerülhették el hangszereiket. Bejárták már Európa szinte valamennyi országát, sőt Ausztrália kivételével minden földrészen megfordultak. Ám sokkal fontosabbnak tartják a magyar zene itthoni népszerűsítését, hiszen egyre több forrásból zúdul az igénytelen és személytelen „anti-zene”.

A Bartina zenekarral szinte a megye összes falvába elvitték a Muzsikáló szerszámok című zenés műsorukat, hangszerkészletük 50 darabosra bővült. Mivel a gyerekek a mai napig nem ismerik a hangszereket, úgy gondolják, e téren is nagyon fontos küldetésük van. A megyei lapban is volt egy Muzsikáló szerszámok című sorozatuk, melyben minden héten bemutattak egy hangszert és annak történetét. Rendszeresen járnak ki Erdélybe, sokfelé hívják őket játszani. A bukovinai székelyek muzsikájával a zenekar tagjai a ’70-es évek vége óta foglalkoznak. A bukovinai adatközlőktől – elsősorban László László prímástól – tanultakat egy 40 perces hangzóanyagon foglalták össze (Bukovinai Székely Népzene). Műsoraikat, hanglemezeiket a zenei sokféleség jellemzi (“Tavaszi Szél” – hanglemez). A magyar népzene, a néptánc ma, az egyre globalizálódó világunkban is a megmaradást, a nemzeti hovatartozás érzését erősíti határon belül és határokon túl egyaránt.

Az együttes a magyar népzenei kultúrát képviselve minőségi munkájával hozzájárul a magyar népzenei hagyományok megőrzéséhez és annak továbbadásához határainkon innen és túl. Feladatuknak érzik a Kárpát-hazában élő népek zenéjének tanulását, ápolását is (Hétszínvirág CD-lemez). Minden hazai és külföldi koncertjükön, táncházaikban megszólaltatják e népcsoport rendkívül értékes dalait, muzsikáját, melyet Kodály Zoltán a következőképpen jellemzett: “Bukovina volna a legrégibb réteg.”

A zenekar alapító tagja: Szabó József (brácsa, prímatambura, citerák, dobok), további tagjai: Vén Attila, (bőgő, koboz, tamburabrácsa, harmonika, ének) Szabó László, (hegedű, tekerőlant, duda, ének) Kovács Gábor, (hegedű, klarinét, furulyák, gitár, ének)

Forrás tolnamegye.hu


Aktuális